donderdag 2 januari 2014

Participatiesamenleving wint het van 3D-printer

Het woord 'participatiesamenleving' is verkozen tot woord van het jaar 2013. Met dit woord wordt een samenleving bedoeld waarin burgers meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en omgeving, Maar uit de eerste ervaringen en onderzoek blijkt dat een participatiesamenleving niet vanzelf komt.


Participatiesamenleving wint van 3D-printer
Vorige maand verkozen deelnemers aan het Onze Taal-congres in Breda het woord 'participatiesamenleving' boven concurrenten als '3D-printer', 'afluisterschandaal', 'selfie' en 'sletvrees'. Het Genootschap Onze Taal maakte dat bekend.

Die organisatie maakte eerder al de lijst van tien woorden bekend die kans maakten op de titel die eerder woorden als 'plofkip' (2012) en 'weigerambtenaar' (2011) ten deel viel. 'Participatiesamenleving' won met een kwart van de 1400 stemmen.

De woorden 'pietitie' en 'socialbesitas' werden gedeeld tweede. De verdere top 10 werd gevormd door 'sletvrees' (4), 'selfie' (5), 'koningslied' (6), 'afluisterschandaal' (7), '3D-printer' (8), 'phablet' (9) en 'shariawijk' (10). Een motivatie voor hun keuze werd niet gevraagd aan de deelnemers van het congres.

De zelfredzame participerende burger bestaat niet
De overheid verwacht steeds meer van burgers. We moeten onze eigen kracht meer gebruiken, ons leven zelf op orde houden, meer participeren en vooral ‘zelfredzaam’ zijn. Maar wat blijkt? Door dit er voortdurend in te hameren neemt de zelfredzaamheid juist af! Lees daarover meer in mijn eerdere blog De zelfredzame burger bestaat niet.  

Heb jij nog interessante informatie, inzichten en visies over de participatiemaatschappij en de participerende burger? Laat het weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten