zondag 1 maart 2015

Social media in zorg en welzijn – Dat zorgt beter!

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven, dus ook niet uit het leven van patiënten, cliënten, dokters, behandelaars, verplegers en verzorgers. Maar hoe kun je social media in de zorg het beste toepassen? Het antwoord lees je hier.


Social media is een blijvertje
Ik val meteen maar met de deur in huis: als u werkzaam bent in zorg en welzijn, dan mag dit boek niet ontbreken in uw boekenkast. De auteurs Maaike Gulden en Juliette van der Wurff hebben het goed gezien als ze over 'Social media in zorg en welzijn' schrijven: ‘Een onmisbaar boek voor iedere zorgprofessional!’. 

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven, dus ook niet uit het leven van patiënten, cliënten, dokters, behandelaars, verplegers en verzorgers. Wie gebruikt of kent Facebook, LinkedIn, Twitter, Youtube of Whatsapp niet? Steeds vaker worden deze media ook ingezet voor en door organisaties in zorg en welzijn. Want, zo schrijven de auteurs, sociale media zijn bij uitstek geschikt om de dialoog aan te gaan en kennis te delen, op elk moment en vanaf elke plaats.

Ook in de gezondheidszorg
Sociale media gaan de komende jaren op tal van gebieden een steeds grotere rol spelen. Niet alleen in de maatschappij en het bedrijfsleven, maar zeker ook in zorg en welzijn. En dan is het goed om te weten wat sociale media zijn, waarvoor je ze kunt gebruiken en hoe je deze nieuwe media met succes kunt toepassen als zorgmedewerker én zorgorganisatie. Medewerkers moeten niet alleen weten hoe je sociale media het beste kunt toepassen (digivaardig), maar ook hoe je als zorgprofessional jouw patiënten, cliënten en collega’s kunt adviseren over het gebruik van die nieuwe media (mediawijs).

Compleet overzicht
Het boek Social media in zorg en welzijn biedt een compleet overzicht voor bestuurders, managers en zorgmedewerkers. Het boek bestaat uit tien hoofdstukken waarin de belangrijkste aspecten van sociale media aan bod komen. Naast een introductie over de vele toepassingsmogelijkheden van sociale media, zijn vooral de hoofdstukken over de inzet van sociale media voor profilering met content, online hulpverlening en klachten en crisiscommunicatie interessant. Uiteraard is er ook aandacht voor privacy en sociale media richtlijnen voor medewerkers.

Ieder hoofdstuk bevat een inleiding, aangevuld met inspirerende praktijkvoorbeelden (uit cure, care en welzijn), praktische handvatten, checklists en tips. Het boek is daardoor niet alleen geschikt voor beginners, maar ook voor medewerkers die al ervaring hebben met sociale media. De kracht van het boek is dat het niet alleen beschrijft hoe je als zorgmedewerker (en ambassadeur van de organisatie) sociale media kunt inzetten, maar ook hoe je als organisatie een sociale media strategie (actieplan) opstelt en invoert.

Gelukkig schrijven Maaike Gulden en Juliette van der Wurff dat sociale media geen doel op zich moeten zijn, maar gekoppeld aan de primaire processen van de organisatie. Niet alleen omdat zorgmedewerkers daar toch al actief zijn, maar ook om met behulp van sociale media de zorg en dienstverlening efficiënter en effectiever te laten verlopen. Terecht benadrukken de auteurs dat het slim is om eerst te beginnen met een plan en dan pas de uitvoering. Eerst denken, dan doen.

Praktisch en goed leesbaar boek
Maaike Gulden en Juliette van der Wurff hebben een praktisch en goed leesbaar boek geschreven over sociale media in zorg en welzijn. Via de bijbehorende website www.socialmediaindezorg.nl houden ze je graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. De auteurs schrijven dat organisaties vaak jaren nodig hebben om te transformeren tot een sociale organisatie waarin de klant centraal staat, in plaats van de productiecijfers. Om de boot niet te missen, is het raadzaam om snel, doelgericht en gestructureerd met sociale media aan de slag te gaan.

Het boek Social media in zorg en welzijn biedt daarvoor een prima leidraad. Omdat een succesvolle sociale media strategie valt of staat met het draagvlak onder directeuren en managers, wil ik juist hen oproepen dit boek te lezen.


Het boek Social media in zorg en welzijn is te koop op Managementboek.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten