donderdag 29 september 2016

The State of Agile 2016 in ICT

Agile werken heeft in softwareland vaste voet aan de grond gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van VersionOne. De belangrijkste reden om met agile aan de slag te gaan, is het versnellen van productontwikkeling en time-to-market. Lees meer in The State of  Agile 2016 report.


The State of Agile 2016 report
VersionOne is een Amerikaanse leverancier van agile management software. Al tien jaar onderzoeken ze jaarlijks de stand van zaken over het gebruik van ‘agile software ontwikkeling’. Aan het The State of Agile 2016 report werkten wereldwijd bijna 4000 respondenten mee. Werkzaam bij grote bedrijven in verschillende sectoren zoals software (26%), Financial service (14%), Professional services (11%), Healthcare (6%) en Government (6%).

Agile software ontwikkeling = Operationele ICT-wendbaarheid
We hebben het hier dus over het toepassen van agile-principes bij het ontwikkelen van softwareproducten door verschillende type bedrijven in verschillende sectoren. Met andere woorden: het vergroten van de operationele wendbaarheid van ICT-afdelingen en ICT-gedreven projectteams door agile werken. Hiervoor gebruiken respondenten verschillende methodieken en tools zoals scrum (68%), een eigen mix van agile-methodieken (8%), scrumban (7%) en kanban (5%).

95 procent van de bedrijven doet aan agile-ICT
Agile is gemeengoed geworden. Zo zegt 95 procent van de respondenten dat hun organisatie agile in de praktijk toepast. 25 procent doet dat al langer dan vijf jaar, 19 procent doet dat korter dan een jaar en de rest zit tussen de 1 en 5 jaar in. Bij 43 procent van de respondenten werkt meer dan de helft van alle ICT-teams op een agile manier.

By the way: de resultaten van dit onderzoek zijn niet helemaal in lijn met de bevindingen van Gartner. Lees ook het artikel The Agile Hype Cycle - Is Agile Hip of een Hype? 

Top-6 voordelen van agile-ICT
De zes grootste voordelen van agile werken in ICT zijn volgens de respondenten:

 1. Ability to manage change priorities (87%)
 2. Increased team productivity (85%)
 3. Improved project visibility (84%).
 4. Increased team morale/motivation (81%)
 5. Better delivery predictability. 
 6. Faster time-to-market (80%).

Top-6 obstakels voor agile-ICT 
Hoewel slechts 1% van alle respondenten aangeeft dat de implementatie van agile werken volledig mislukt is, zijn er wel obstakels te noemen die de adoptie van agile werken in ICT bemoeilijken.

 1. Ability to change organizational culture (55%)
 2. General organizational resistance to change (42%)
 3. Pre-existing rigid/waterfall framework (40%)
 4. Not enough personnel with the necessary agile experience (39%)
 5. Management support (38%)
 6. Business user / customer availability (28%)

Cultuur en mindset
Het onderzoek laat goed zien dat agile werken in softwareland zo langzamerhand gemeengoed is geworden en welke voordelen het kan bieden. Maar ook dat het nog niet overal in ICT-land volledig wordt ingezet en dat agile werken vooral een andere cultuur en mindset vraagt.

En dan hebben we het hier nog maar alleen over de toepassing van agile principes op ICT-gebied. Laat staan dat je agile-principes in het hele bedrijf (business agility) of zelfs op strategisch niveau (strategic agility) wilt toepassen. Maar goed, je moet ergens beginnen!

Bron: The 10th annual State of Agile report, VersionOne.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten