zondag 26 november 2017

De 4e industriele revolutie ziet er zo uit

De 4e industriële revolutie is al gaande en gaat de komende decennia een grote impact gaan hebben op de maatschappij. Zaken als kunstmatige intelligentie en robotisering gaan ons leven ingrijpend veranderen. Deze korte video van het World Economic Forum laat goed zien wat ons te wachten staat.

De wereld van overmorgen

De wereld verandert in rap tempo en dat heeft grote gevolgen voor organisaties van ‘vandaag’. Maar hoe ziet de wereld van overmorgen eruit? Zo ongeveer:

Overmorgen draait het om Artificiële Intelligentie (AI) en Machine Learning, Internet Of Things (IOT), genetwerkte intelligentie en contracten (blockchain), Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) en Quantum computing. Die ontwikkeling is nu al aan de gang. Om te kunnen overleven moeten organisaties niet bezig zijn met vandaag of morgen, maar met The Day After Tomorrow zo schrijft Peter Hinssen in zijn gelijknamige boek.

Als gevolg van deze ontwikkelingen vordert de robotisering gestaag. Geen wonder, want robots kunnen al veel meer dan je denkt. Miljoenen banen zullen verdwijnen, veranderen of ontstaan. Het Amerikaanse Boston Dynamics loopt voorop met de ontwikkeling van een nieuwe generatie werkrobots en alleskunners. Lees over The Robots are Coming.

De bedrijven van vandaag

Dat de wereld in snel tempo digitaliseert zien we ook aan de lijst van de 10 grootste Amerikaanse bedrijven. Bekijk onderstaand overzicht maar eens, afkomstig van de website Howmuch.net.


 (klik op de afbeelding voor een groter formaat)

12 disruptieve innovaties

McKinsey heeft eerder al in een rapport 12 soorten innovaties opgesomd die een disruptieve werking zullen hebben op tal van sectoren en bedrijven. Sommige met een grote economische impact, zoals mobiel internet (geschatte impact wereldwijd: tussen 3,7 en 10,8 biljoen), sommige met minder impact, zoals de opslag van energie (geschatte impact 100 tot 600 miljard). Daartussenin staan dan innovaties als de automatisering van kenniswerk, het internet of things, cloud technologie, geavanceerde robotica, zelfrijdende voertuigen, genomics, 3d-printen, geavanceerde materiaalkunde, nieuwe ontdekkingen van (schalie)gas en olie, en duurzame energie. In onderstaand schema staan ze alle twaalf fraai onder elkaar opgesomd.


(klik op de afbeelding voor een groter formaat)


Drie vragen en drie kwaliteiten

Wie klaar wil zijn voor disruptieve technologie moet volgens Theo Peridis, strategieprofessor aan de York University in Toronto en verbonden aan de businessschool IMD in Lausanne, zich drie vragen stellen, zo lezen we in een artikel op de website van opleidingsinstituut DeBaak.nl:

1. Wat moet er veranderen in je eigen mensen?
2. Wat moet er veranderen in je organisatie?
3. Wat moet er veranderen in jezelf?

Peridis noemt ook drie kwaliteiten die behulpzaam zijn om zulke innovatie het hoofd te bieden:
1. Agility
2. Absorption
3. Attitude

Met 'Agility' doelt hij op de veranderbereidheid in een organisatie, de neus voor kansen en bedreigingen, 'being connected', en besluitvaardigheid. Ook gaat het hier om een goede mix van flexibiliteit en standaardisatie.

Bij 'Absorption' daarentegen gaat het niet alleen om het absorptievermogen (en de grootte) van de organisatie, maar ook om de sterkte van de relaties met de leveranciers en andere stakeholders, en de mogelijkheid om mensen en middelen op een goede manier in te zetten. '

Attitude' ten slotte draait om de vraag of er een gedeelde identiteit, visie en missie zijn, of die visie ook begrijpelijk en helder is, en of de organisatie ingericht is op meten en feedback geven. Als aan die voorwaarden is voldaan, is het helemaal niet moeilijk om disruptive technologie te lijf te gaan. Sterker nog: als aan deze voorwaarden is voldaan, kan volgens Peridis de organisatie zélf wel eens een disruptive innovator worden.

Strategische wendbaarheid

Dit betoog sluit naadloos aan op wat ik beschrijf in mijn boek Hoe agile is jouw strategie? - zo kun je snel en wendbaar ondernemen. Organisaties moeten strategisch wendbaar zijn om uberhaupt te kunnen overleven in de sterk veranderende omstandigheden waarmee we te maken hebben en krijgen, en waarin de dag van morgen er volstrekt anders uit zal zien als de dag van vandaag.

Ben jij klaar voor de 4e industriele revolutie?

Bron: World Economic Forum, 18 juli 2016 over 'ubiquitous, mobile supercomputing. Artificially-intelligent robots. Self-driving cars. Neuro-technological brain enhancements. Genetic editing. The evidence of dramatic change is all around us and it’s happening at exponential speed.' Artikel 'Disruptive technologies: Advances that will transform life, business, and the global economy', McKinsey, 2013. Artikel 'De 12 innovaties die je businessmodel omver gooien', DeBaak.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten