maandag 26 maart 2018

Zo snel en wendbaar als Johan Cruijff

Parallellen tussen sport en bedrijfsleven gaan vaak mank, maar niet in dit geval. Johan Cruijff wist door zijn snelheid, wendbaarheid, leiderschap en spelinzicht uit te groeien tot een van ’s werelds beste voetballers aller tijden. Wat kunnen bedrijven en organisaties daarvan leren?


Snel en wendbaar

Het is alweer twee jaar geleden dat Johan Cruijff, Nederlands beste voetballer aller tijden, op 24 maart 2016 op 69-jarige leeftijd overleed. Ook als het om snel en wendbaar ondernemen gaat, zijn Cruijffiaanse wijsheden meer dan ooit van toepassing, want 'simpel spelen is het moeilijkste wat er is' en  'je ziet het pas als je het doorhebt'.

Ter lering en vermaak het Cruijff-stukje uit mijn boek Hoe agile is jouw strategie? over snel en wendbaar ondernemen in de 21e eeuw.

Je ziet het pas als je het doorhebt

Parallellen tussen sport en bedrijfsleven gaan vaak mank, maar niet in dit geval. Johan Cruijff wist door zijn snelheid, wendbaarheid, leiderschap en spelinzicht uit te groeien tot een van ’s werelds beste voetballers aller tijden. 

Cruijff was niet alleen onnavolgbaar in het veld, hij stond ook aan de basis van een van de grootste innovaties in de sport, het totaalvoetbal. Verdedigers trokken ten aanval en aanvallers verdedigden mee. Spelers rouleerden over het veld en moesten meerdere rollen en taken kunnen uitvoeren. 

En vooral zelf oplossingen kunnen bedenken voor nieuwe situaties. Want het heeft geen zin om spelers vol te stoppen met opdrachten, in het veld loopt het toch altijd anders, aldus Cruijff. 

Hij las het spel en dacht altijd drie stappen vooruit. Anticiperend op wat er in het veld ging gebeuren. Altijd op zoek naar de zwakke plek van de tegenstander, hem dwingend fouten te maken. 

Ook tactisch was Cruijff onnavolgbaar en maakte hij het niet onnodig ingewikkeld: ‘Als de tegenstander een spits heeft die niet te verdedigen is, dan stel ik geen extra verdediger op, maar zorgen we ervoor dat die spits niet aangespeeld wordt. Probleem opgelost.’ 

Om een van zijn vele citaten aan te halen: ‘Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.’ 

Zo is het met strategische wendbaarheid ook, maar ‘je ziet het pas als je het doorhebt’, aldus Cruijff. 


Bekende Cruijffiaanse wijsheden

Volgens Wikipedia is 'Cruijffiaans' de benaming voor het unieke taalgebruik van de Nederlandse voetballer en voetbaltrainer Johan Cruijff (1947-2016). Cruijffiaans kenmerkt zich door een verzameling woorden uit het voetbaljargon, het plat Amsterdams en oneliners die het midden houden tussen paradoxen, inzicht en open deuren.

Hieronder enkele bekende Cruijffiaanse uitspraken:
 • Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.
 • Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.
 • Als je een speler ziet sprinten is hij te laat vertrokken.
 • Als je ergens niet bent, ben je óf te vroeg, óf te laat.
 • In voetbal is het simpel: je bent óf op tijd óf je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt.
 • Als je sneller wilt spelen kun je wel harder lopen, maar in wezen bepaalt de bal de snelheid van het spel.
 • Wat is snelheid? Vaak verwisselt de pers snelheid met inzicht. Kijk, als ik iets eerder begin te lopen dan een ander, dan lijk ik sneller.
 • Ik heb een vreselijke hekel aan iemand die beweegt, maar niet weet waarnaar toe.
 • Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt, wint.
 • Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.
 • Als Italianen één kans krijgen, maken ze er twee.
 • Italianen kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen.
 • Je moet schieten, anders kun je niet scoren.
 • Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken. 
 • Als je op balbezit speelt, hoef je niet te verdedigen, want er is maar één bal.
 • Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor. Lijkt me logisch.
 • Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd.
 • Elk nadeel hebt zijn voordeel.
 • Je gaat het pas zien als je het doorhebt.

Meer lezen over Cruijffiaans ondernemen in de 21e eeuw?

Zo kun je snel en wendbaar ondernemen

Over snel en wendbaar ondernemen lees je meer in mijn boek Wendbare strategie op één A4. Met het wendbaarheidscanvas met 11 bouwstenen en 43 wendbaarheidsknoppen om aan te draaien. Met het canvas krijg je snel inzicht in welke factoren van belang zijn en hoe je als organisatie met een wendbare strategie het verschil kan maken.

Eerder schreef ik ook het boek Hoe agile is jouw strategie? – Zo kun je snel en wendbaar ondernemen. Als beste Nederlandse marketingboek over agile ondernemen genomineerd voor de PIM Marketing Literatuurprijs 2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten