vrijdag 12 januari 2018

Kaizen, Lean, Agile, Six Sigma en TOC

Er wordt wat gegoocheld met modellen, methodieken en buzzwords als Kaizen, Lean, Agile, Six Sigma en TOC. Weet jij wat de verschillen zijn? Goede vraag, hier vind je een handig schema met de belangrijkste kenmerken en verschillen.


Combineren voor het beste resultaat?

Goede vraag, in onderstaand schema lees je de belangrijkste verschillen. Waarbij het duidelijk zal zijn dat bedrijven verschillende modellen/methodieken kunnen combineren. Zo kun je bijvoorbeeld met Kaizen- en/of Six Sigma-principes de kwaliteit verbeteren, met Lean en TOC de efficiency en doorlooptijd - dat heeft allemaal invloed op de wendbaarheid - en tot slot met behulp van Agile-principes de snelheid en wendbaarheid vergroten.


(klik op de afbeelding voor een groter formaat) 

Het schema komt, zo heb ik ergens gelezen op LinkedIn, uit het studieboek 'Werken met logistiek' van de auteurs Visser en Van Goor. In de laatste vijfentwintig jaar uitgegroeid tot hét standaardwerk voor de kennismaking met het logistieke vakgebied. Al meer dan 140.000 studenten zijn opgeleid met dit boek.

Ken je nog meer handige schema's, dan hoor ik het graag.

Zo kun je snel en wendbaar ondernemen

Over snel en wendbaar ondernemen lees je meer in mijn boek Wendbare strategie op één A4. Met het wendbaarheidscanvas met 11 bouwstenen en 43 wendbaarheidsknoppen om aan te draaien. Met het canvas krijg je snel inzicht in welke factoren van belang zijn en hoe je als organisatie met een wendbare strategie het verschil kan maken.

Eerder schreef ik ook het boek Hoe agile is jouw strategie? – Zo kun je snel en wendbaar ondernemen. Als beste Nederlandse marketingboek over agile ondernemen genomineerd voor de PIM Marketing Literatuurprijs 2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten