zaterdag 3 februari 2018

Ziekenhuis Rijnstate slaat de plank mis

Het lijkt me dat je tegenwoordig als ‘ziekenhuis’ en er niet alleen bent om mensen beter te maken, maar ook om er voor te zorgen dat mensen gezond(er) gaan leven. Voorkomen is immers beter dan genezen. Dat noemen we preventie. In het geval van roken heeft Rijnstate dat wel door, op het gebied van pepdrankjes, kroketten en gebak nog niet?


Twee opvallende berichten in De Gelderlander van vrijdag 2 februari 2018 


In het eerste bericht kopt de krant ‘Rijnstate gaat wel door met pepdrank’. Want patiënten en bezoekers van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem kunnen gewoon blijven genieten van energiedrankjes.

Kortgeleden waarschuwden kinderartsen voor het gebruik van pepdrankjes met veel suiker en cafeïne. Ze zouden klachten als rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen bij jonge patiënten veroorzaken. Volgens de Vereniging van Ziekenhuizen verdwijnen steeds meer energiedrankjes uit restaurants en frisdrankautomaten.

Steeds meer ziekenhuizen doen de pepdrankjes in de ban, maar in de vestigingen van Rijnstate in Arnhem, Velp en Zevenaar blijven ze verkrijgbaar. Want zo zegt een woordvoerder van Rijnstate in de krant: “Wij staan op het standpunt dat patiënten en bezoekers hun eigen keus moeten kunnen maken. Wij gaan dat niet bepalen. Waar moet je dan de grens trekken? Moeten wij dan ook stoppen met de verkoop van kroketten en gebak?’’

Rijnstate is op de hoogte van de discussie, maar blijft de drankjes verkopen. Het beleid is wel dat de energiedrankjes in de winkel in Arnhem niet opzichtig worden aangeboden. Evenmin wordt er reclame gemaakt voor de pepdrankjes.

Het tweede bericht in de Gelderlander op diezelfde dag gaat over ‘ziekenhuizen positief over rechtszaak’. Ziekenhuizen in de regio zijn positief over de rechtszaak die het Ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam aanspant tegen tabaksfabrikanten wegens zware mishandeling. Rijnstate volgt het voorbeeld van Antoni van Leeuwenhoek niet. “Complimenten voor de actie, maar het lijkt ons niet zinvol dat ziekenhuizen nu allemaal afzonderlijk zaken aanspannen. Het is logischer om dit eventueel gezamenlijk te doen via de koepelorganisatie.’’, aldus het ziekenhuis.


Rijnstate geeft verkeerd signaal af

Ziekenhuis Rijnstate verkoopt geen sigaretten en steunt de rechtszaak tegen tabaksfabrikanten, want roken is ongezond en brengt de roker schade toe. Klinkt logisch, toch?

Maar Rijnstate is ook van mening dat patiënten en bezoekers hun eigen keus moeten kunnen maken? Daarom verkoopt Rijnstate in haar eigen ziekenhuis wel andere ongezonde dingen als energiedrankjes, kroketten en gebak. Producten zoals energiedrankjes die door eigen artsen worden afgeraden. Sigaretten niet, pepdrankjes wel? Klinkt niet erg logisch, of wel?


Gezondheid draait om een gezonde omgeving, zeker in een ziekenhuis

Als het gaat om het bevorderen van een gezonde leefstijl heeft juist de omgeving waarin mensen verblijven, grote invloed op die leefstijl en het eetgedrag van mensen. Mensen weten vaak wel dat ze gezonder moeten eten en willen het vaak ook wel, maar bezwijken vervolgens aan de verlokkingen om hen heen. Overal waar men gaat en staat ziet men eten, snacks, snoep, frisdrank en ander lekkernijen en speciaal bewerkt spul.

Vanuit gezondheids- en preventieoogpunt is het de kunst om die 'ongezonde omgeving' zoveel mogelijk te beperken en zoveel mogelijk te veranderen in een 'gezonde omgeving'. Zodat mensen niet in de verleiding komen en min of meer naar het gewenste gedrag worden geloodst.

Als ‘ziekenhuis’ lijkt het me niet meer dan logisch dat je in en rondom jouw eigen territorium zorgt voor zo'n gezonde omgeving. Ziekenhuizen hebben daarin een voorbeeldfunctie en goed voorbeeld doet volgen. Daar horen ongezonde dingen niet in thuis. Hoe groot of klein ook en hoe graag mensen dat misschien ook willen.

Voor sigaretten, pepdrankjes, kroketten en gebak is het ziekenhuis ('beterhuis') niet de juiste plaats. Daarvoor gaan patiënten en bezoekers maar naar de supermarkt, snackbar of lunchroom.

Het zal wel een kwestie van tijd zijn. Ooit was het de normaalste zaak van de wereld om patiënten een sigaretje aan te bieden.....PS: Lees ook het artikel 'Zin in frituur? Ga naar het ziekenhuis' dat op Foodwatch verscheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten